Thursday, November 8, 2012

Scroll down to the bottom of this post for the recipe in English. Кога се подготвував list of food i


Scroll down to the bottom of this post for the recipe in English. Кога се подготвував list of food industries in india да си направам рикота дома, на ум ми беше само еден рецепт за да ја искористам: Њоки од рикота. Иако никогаш не сум јадела вакви њоки во ресторан, сакав да ги пробам и ги замислував лесни, меки, со прекрасен вкус. И рецептов излезе одлично. Дури и самата себе си се изненадив list of food industries in india колку беше вкусно јадењево. list of food industries in india Еве го рецептов по кој јас ги направив. Ако не сакате да правите рикота дома, или нема кај да ја купите, можете да пробате со свежа, не солена урда (рецептов сама не сум го пробала со урда ама мислам дека ќе успее). Еве го рецептот за домашна

рикота . за двајца (мене ми излегоа 36 њоки): ~ 200 гр. рикота 1 јајце 85 гр. брашно + уште малку за масата на која ќе ги обликувате ~ 50 гр. свежо изрендан пармезан (изрендан на најситно) 1/2 лажиче сол Во посуда со лажица измешајте ги сите состојки. Кога мешавината ќе стане топка, ставете ја на работната површина посеана со додатно

брашно, и полека и нежно измесете ја дур не добиете мазно тесто. Не го месете премногу тестото, оставете го да биде лесно и дури малку лепливо. Поделете го тестото на 4 дела, па од секој дел направете долгнавеста форма, околу 2 сантиметра во дијаметар, попрскајте уште малку брашно и со нож исечете ги њоките, отприлика 1.5см широки. list of food industries in india Точната голема не е толку важна, важно е да бидат во отприлика иста големина. Оформените њоки ставете ги на чинија или послужавник попрскан со брашно. list of food industries in india За да ги сварите њоките, ставете list of food industries in india вода во поголемо тенџере и зовријте ја. Кога ќе почне да врие, на средна температура, нежно пуштете list of food industries in india ги њоките list of food industries in india една по една во водата. Варете ги на два пати за да не се залепат list of food industries in india една со друга во тенџерето. Не мешајте, освен еднаш за да се осигурате list of food industries in india дека не се залепени на дното од тенџерето. Кога њоките ќе испливаат на површина, значи дека се готови и можете да ги извадите. Јас ги сварив њоките истиот ден кога ги направив. Можете list of food industries in india да ги чувате неварени list of food industries in india во фрижидер 1 ден, но најверојатно не повеќе list of food industries in india од тоа. Еве го сосот со кој јас ги јадев. За двајца: 2 лажици маслиново масло 2 лукчиња, ситно исецкани околу 15 мали патлиџанчиња, или 4-5 средни, или 2-3 големи, доста зрели сол свеж босилок, испокинат со раце неколку лажици рендан пармезан Загрејте го маслото во тавче, додајте ги исецканите домати и лукчето. Пржете ги само околу 5 минути, list of food industries in india додајте сол, додајте ги варените њоки и измешајте. list of food industries in india Додајте list of food industries in india го босилокот. Сосов е готов многу бргу. Пренесете ги њоките и сосот во чинија и врз нив ставете пармезан. Беше неверојатно вкусно и многу лесно за правење! Уживајте ! Ricotta list of food industries in india gnocchi with a simple tomato sauce When I decided to make e homemade ricotta , I had only one recipe list of food industries in india on my mind in which to use it: Ricotta Gnocchi. I’ve never had this type of gnocchi before, but I just imagined they would taste amazing and they sure did. And it was a really simple recipe too. came together in about 30-40 min from start to finish including making the gnocchi and the sauce. For 2 people : ~ 1 cup homemade or store-bought ricotta (~ 200 gr.) 1 egg 3/4 cup all-purpose flour (85 gr.) + more for the surface 1/2 teaspoon list of food industries in india salt 1/2 cup freshly finely grated parmesan (~ 50 gr.) Mix all the ingredients on a bowl with a spoon until the mixture forms into a ball. Tip the ball onto a floured surface and knead very very lightly until the dough looks smooth, but be careful not to overwork the dough. Cut the dough into 4 parts and form each part into a long shape, about 3/4 inch wide, and using a knife cut the gnocchi into little pillows. Transfer the gnocchi onto a floured plate. You can make them right away or store in the fridge for a day. To boil the gnocchi, bring to boil a lot of water in a big pot. Drop the gnocchi one by one. You will have to cook them in 2 batches in order to avoid them sticking together. Don’t stir the water, except once to make sure they are not sticking to the bottom.

Once they rise to the surface, they are cooked ! Drain with a slotted spoon. For the sauce for 2 people: 2 tablespoons olive oil 2 cloves garlic list of food industries in india ~ 15 cherry tomatoes or 4-5 medium ones, chopped list of food industries in india (the cherry tomatoes halved) list of food industries in india salt a handful of fresh, torn basil few tablespoons freshly grated parmesan Heat the oil in a pan, add the tomatoes and cook for only about 5 min, on medium heat. Season with salt, add the cooked gnocchi and the basil. Stir and transfer to a plate. Top with lots of parmesan. Enjoy ! This was a fantastic delicious plate of food !
WOW :)your gnocchi look dangerously list of food industries in india tasty!!! We love gnocchi at home, but I've never tried any ricotta recipe, so yours looks just the right one for me!!! Great presentation :) May 3, 2011 3:00 PM
What a lovely list of food industries in india blog! Thanks for sharing. May 4, 2011 2:08 PM
Loading...
almonds (3) apples (9) arugula (1) avocado (1) bacon (4) barley (1) basil (2) beans (6) beef (1) beets (2) blackberries (2) breads (1) breakfast (8) broccoli (1) brussels sprouts (2) cabbage (4) cakes (2) carrots (5) cauliflower (1) cheap easy tasty (16

No comments:

Post a Comment